2020-04-24 01:55Pressmeddelande

Corona-stöd från Google.org till NyföretagarCentrum Sverige

Restaurang Hörnets Mia Bremer med personalMia Bremer med restaurangchef och souschef

Google.org, Googles välgörenhetsarm,  finansierar nu ett program av NyföretagarCentrum Sverige och den internationella organisationen Youth Business International för att hjälpa företagare mot bakgrund av Coronapandemin.

"Vi är mycket glada att Google.org stöttar NyföretagarCentrum Sveriges och Youth Business Internationals insatser för att kunna hjälpa flera nya företagare som i Coronokrisens spår fått det tufft", säger Harry Goldman, vd, NyföretagarCentrum Sverige. - Det är de nya företagen, utan stora balansräkningar, som har det extra tufft nu och behöver rådgivning och stödinsatser. NyföretagarCentrum Sverige kommer kontakta de ca 20 000 företag vi medverkat till att starta de tre senaste åren för att höra vad vi nu kan ge för extra råd och stöd. Genom Nyföretagarhjälpen kommer vi finnas till hands i hela landet - på plats i över 200 kommuner, avslutar Harry Goldman.

Flera organisationer ingår i den globala satningen
Det globala programmet leds av Youth Business international i London, en organisation med ett nätverk av företagsstödjande organisationer världen över. Google.orgs stöd kommer att ge fler än 200 000 små och medelstora företag i 32 länder ( i Europa, Mellanöstern, Afrika, Asien och Stillahavsområdet) bättre möjligheter att återhämta sig från de ekonomiska effekterna av COVID-19. I Sverige ingår NyföretagarCentrum Sverige sedan 2013 i YBI´s nätverk.
 
“Ta hjälp av din kreativitet”
Många nystartade företag har det bekymmersamt just nu. En av dessa företagare är Mia Bremer som äger och driver Restaurang Hörnet i Vadstena. En restaurang som redan första året fick en rekommendation i White Guide. Mia Bremer var 2018 en av finalisterna i tävlingen Årets Unga Nyföretagare.

"Det är nu man verkligen får använda sin kreativa sida och bara bestämma sig för att man ska klara sig igenom denna kris", säger Mia Bremer, som sedan 2017 driver Restaurang Hörnet. - Min optimism håller mig uppe. När antalet gäster minskar så får man helt enkelt hitta andra lösningar för att få dit dem. Vi har t ex börjat sälja "fredagskäket", en fredagsmiddag för avhämtning. Huvudmålet just nu är att inte gå minus och att hålla oss flytande, säger Mia.

Anita Tiessen, VD, Youth Business International:
"Från en dag till en annan har världen dramatiskt förändrats, och jag känner djupt med företagare överallt, särskilt de som driver mindre företag och är från utsatta grupper, och som ofta är minst kapabla att bära de ekonomiska effekterna som kommer från denna kris. Med dessa utmaningar i bakgrunden, så har det varit otroligt inspirerande att se det snabba svar alla medlemmar i vårt nätverk erbjudit som stöd för företagare runt om i världen. YBI kommer med hjälp av Google.orgs nya åtagande kring finansiering, kunna upprätthålla och utöka detta stöd under hela 2020, något som säkerställer att fler än 200 000 företag kan få de råd som de behöver för att navigera i denna kris.”
 
Rowan Barnett, Head of Google.org, EMEA & APAC:
”Coronavirusets utbrott har en förödande effekt på både liv och samhällen, och småföretagen står inför utmaningar som saknar motstycke när de nu kämpar för att hålla sig flytande. Vi hoppas att det här finansieringsbidraget, tillsammans med en rad andra Google-initiativ och produkter, kommer hjälpa några av de mest utsatta småföretagen att hitta sätt att navigera sig genom krisen.”
 
 
Om Youth Business International (YBI)
YBI är ett globalt nätverk bestående av expertorganisationer i över 50 länder, som stödjer ungdomar i utsatta grupper, att förvandla sina idéer till framgångsrika företag, skapa jobb och stärka samhällen. Vår vision är en värld där ungt entreprenörskap ses och erkänns som en motor för att driva hållbar ekonomisk utveckling, och att unga som vill starta ett företag kan uppfylla sin potential. Vi knyter ihop våra medlemmar så att de kan dela expertis och samarbeta kring för att nå lösningar på gemensamma utmaningar.
För ytterligare information gå till https://www.youthbusiness.org/.
 
Om Google.org
Google.org, Googles välgörenhetsarm, stödjer ideella organisationer som arbetar med humanitära frågor och som tillämpar skalbar, datadriven innovation för att lösa de stora utmaningar världen står inför. Vi accelererar deras framsteg genom att koppla ihop dessa organisationer med en unik blandning av stöd som består av finansiering, produkter och teknisk expertis som erbjuds av Googles ideella volontärer. Vi samarbetar med partners som har en betydande påverkan på de samhällen de representerar och vars arbete har potentialen skapa en meningsfull förändring. Google.org  vill ha en värld som fungerar för alla - och tror att teknik och innovation kan genomföra en betydande förändring på inom fyra nyckelområden: utbildning, klimatförändring, ekonomisk utveckling och global hälsa.
För ytterligare information gå till http://www.google.org.
 Om NyföretagarCentrum Sverige

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 200 kommuner. 2019 fick 16 000 personer kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning. 6 500 företag startades. 10 % av Sveriges nyföretagande sker årligen genom NyföretagarCentrums insatser. Efter tre år är 84 procent av företagen aktiva, adderas en ideell mentor under ett år är 87 procent aktiva efter år 3; under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society.


Kontaktpersoner

Harry Goldman
VD
Harry Goldman