2023-04-04 07:15Pressmeddelande

Kraftigt fall för nya företag i mars

Nyföretagandet föll åter kraftigt enligt NyföretagarCentrums Sveriges Nyföretagarbarometer, baserad på statistik från Bolagsverket. Under mars månad minskade nyföretagandet med 22,6 %.

Hela landet utom Västernorrlands län visade minussiffror i mars. Stockholms län ligger nu tillsammans med Jämtland och Södermanland i botten. Även Västra Götaland och Skåne tappar stort. Till och med Norrbotten som var det län som klarade sig bra under föregående år visar nu minussiffror.

– Det är en dyster bild som framkommer med ett så stort fall av nya företag landet runt. Ökade konkurser för existerande företag och hög arbetslöshet i kombination med färre startade nya företag ger Sverige ett sämre läge. Supportsystemet för nya företag behöver nu verkligen ses över av regeringen så att framtidsmöjligheterna inte hindras, säger Harry Goldman, VD för NyföretagarCentrum Sverige.Om NyföretagarCentrum Sverige

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 225 kommuner. Under 2022 har 11 000 personer fått kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning, 7 000 företag har startats. Efter tre år är 84% av företagen aktiva, adderas en mentor är överlevnaden 87%, och under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society.


Kontaktpersoner

Harry Goldman
VD
Harry Goldman