2022-10-29 08:06Pressmeddelande

Nyköping är Årets Nyföretagarkommun 2022

Nyköping blev idag utsedda till Sveriges bästa kommun för nyföretagande och fick ta emot priset på 100 000 kronor ur Vismafonden. I sin motivering lyfter juryn Nyköpings arbete med inkludering, genomtänkta strategi för näringsutveckling och deras förmåga att sänka trösklarna för de som drömmer om att starta eget.

– Vi vet att var tredje person i Sverige drömmer om att starta ett företag. Vi på Visma Spcs har alltid trott på att människor och samhället i stort växer och mår bättre när fler vågar göra företag av det bästa de vet. I dessa tider är det viktigare än någonsin att kommunerna sätter näringslivsfrågor på agendan. Detta för att fler entreprenörer, oavsett bakgrund och passion ska starta nya företag, och på så vis bidra till att skapa en hållbar tillväxt för samhället, säger Boo Gunnarson, företagsexpert på Visma Spcs.

Av 290 kommuner var det åtta kommuner som blev nominerade till Årets Nyföretagarkommun 2022: Staffanstorp, Dals-Ed, Härjedalen, Östersund, Älvkarleby, Älvsbyn, Gullspång och årets vinnare Nyköping.

Juryns motivering:
I Årets Nyföretagarkommun finns en genomtänkt strategi för näringslivsutveckling och stort fokus på samverkan där alla inkluderas. Kommunen bjuder in till “dukat bord” för att effektivt stötta entreprenörer från fröet till en företagsidé till förverkligandet av företaget. 

Genom en strategisk extra satsning på utlandsfödda och människor som uppbär försörjningsstöd tar man även vara på deras möjligheter för eget företagande, och de personer med erfarenhet från entreprenörskap i sitt tidigare hemland. Nyköpings framgångsfaktor är förmågan att sänka trösklarna för alla som drömmer om att starta eget. 

– Vi vet alla att fler jobb och ekonomisk tillväxt skapas genom nya företag, De nya företagen för även med sig att nya idéer förverkligas och för utvecklingen framåt. Nyköping visar att nyföretagandet öppnar möjligheter för såväl kommuninvånarna som Sverige i helhet, säger Harry Goldman, VD NyföretagarCentrum Sverige.

Priset delades ut på landets största nyföretagarmässa, Eget Företag. Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och frukostträffar samt nätverk för nyföretagare.

För mer information, kontakta gärna:
Maria Karlsson, Nyköping kommun, 073-426 88 42, maria.karlsson.1@nykoping.se 
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Harry Goldman, VD, NyföretagarCentrum Sverige, 070-661 04 54,
harry.goldman@nyforetagarcentrum.se 

Tidigare vinnare av Årets Nyföretagarkommun:
Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016, Askersund 2017, Vellinge 2018, Åre 2019, Båstad 2020, Nacka 2021.

Jury 2022
Charlotte von Sydow, VD, Visma Spcs
Harry Goldman, VD, NyföretagarCentrum Sverige
Boo Gunnarson, företagarexpert, Visma Spcs

Nomineringsprocessen
De åtta kommunerna är nominerade utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2021 till och med 30 juni 2022 och kategoriseras enligt SKL:s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma Spcs och NyföretagarCentrum Sverige bedömer sedan de nominerade kommunernas insatser för att få fler att starta företag och stärka entreprenörskapet.


Om NyföretagarCentrum Sverige

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 225 kommuner. Under 2021 har 15 000 personer fått kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning, 8 000 företag har startats. Efter tre år är 84 procent av företagen aktiva, adderas en mentor är överlevnaden 87%; under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society.


Kontaktpersoner

Harry Goldman
VD
Harry Goldman