2024-02-06 15:01Pressmeddelande

Nyföretagandet ner i januari – men hopp om vändning

Januari visade på ett minus med 7,3% för nyföretagandet jämfört med januari förra året. För helåret 2023 föll nyföretagandet med hela 15.1%.

– Det visar att vi fortfarande inte riktigt är ur den negativa trenden för nyföretagandet, säger Harry Goldman, Vd NyföretagarCentrum Sverige. Men ordentliga ljusglimtar finns nu ändå.  I Västmanland ökade nyföretagandet i januari med 22,2 %. Hos NyföretagarCentrum ser vi också nu åter ett starkare intresse för start av eget företag med fler i rådgivning.  Det leder till fler startade företag framöver, säger Harry Goldman.

– Andelen kvinnor som kom på rådgivning hos NyföretagarCentrum slog i januari ett rekord och uppgick till 54 %. Andelen unga var också hög liksom andelen utlandsfödda. Det betyder mycket för såväl ökad jämställdhet, sysselsättning och integration, säger Harry  Goldman.

 


Om NyföretagarCentrum Sverige

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 220 kommuner. Under 2023 har 12 000 personer fått kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning, 6 000 företag har startats. Efter tre år är 84% av företagen aktiva, adderas en mentor är överlevnaden 87%, och under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society.


Kontaktpersoner

Harry Goldman
VD
Harry Goldman