2021-12-01 11:52Pressmeddelande

Nyföretagandet bromsar in i november, -7 procent

Nyföretagandet faller under november visar Nyföretagarbarometern. Totalt nyregistrerades 6 766 företag på Bolagsverket jämfört med 7 276 under november 2020, en nedgång med 7 procent.

Många har startat företag på grund av nödvändigheten av att ha en försörjning. Det gäller särskilt utlandsfödda där arbetslösheten är skyhög. Att starta företag har här blivit en väg till ett bättre liv men medför också att nya jobb skapas. Det är något som både Arbetsförmedlingen och den nya regeringen på allvar nu måste ta till sig, säger Harry Goldman, Vd NyföretagarCentrum Sverige.

Nu när nyföretagandet minskar blir det än viktigare nu för nya Näringsministern Karl-Petter Thorwaldsson att se till att regeringens löfte i regeringsförklaringen hålls om att fler ska starta och driva företag, avslutar Harry Goldman, Vd NyföretagarCentrum Sverige.

Nyföretagandet i november

Nyföretagandet januari-november

Trots nedgången under november är vi påväg mot nya rekordsiffror för 2021. Totalt nyregistrerades 71 499 företag under årets elva första månader jämfört med 66 790 under samma period 2020. En uppgång med 7,1 procent jämfört med föregående rekordår.

Nyföretagarbarometern, är ett samarbete mellan NyföretagarCentrum Sverige och Bolagsverket, regelbundet presenteras dagsfärsk statistik över nyföretagandet i Sverige och antal nyregistrerade företag i alla Sveriges 290 kommuner och län.

 Om NyföretagarCentrum Sverige

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 220 kommuner. Under 2020 har 16 500 personer fått kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning, 8 000 företag har startats. Efter tre år är 84 procent av företagen aktiva, adderas en mentor är överlevnaden 87%; under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society.


Kontaktpersoner

Harry Goldman
VD
Harry Goldman