2021-11-11 11:00Pressmeddelande

Grattis Nacka, Årets Nyföretagarkommun!

Nacka utsågs idag till Sveriges bästa kommun för nyföretagande och fick ta emot priset på 100 000 kronor ur Vismafonden under den digitala Eget Företag mässan. I sin motivering lyfter juryn Nackas förståelse för att nyföretagandet i kommunen har stor betydelse för ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt.

Av 290 kommuner var det sju kommuner som blev nominerade till Årets Nyföretagarkommun 2021: Jönköping, Ängelholm, Bräcke, Varberg, Tjörn, Sotenäs och Nacka.

- Vi vet alla att fler jobb och ekonomisk tillväxt skapas genom nya företag, De nya företagen för även med sig att nya ideer förverkligas som för utvecklingen framåt. Nacka kommun har under många år haft ett högt nyföretagande och visat att nyföretagandet öppnar möjligheter för såväl kommuninvånarna som Sverige i helhet, säger Harry Goldman, VD NyföretagarCentrum Sverige.

– Vi är otroligt glada och tacksamma över vinsten. Varje dag startar tre nya företag i Nacka och de nystartade företagen är bland de mest lönsamma i hela länet. Vårt mål är tydligt, Nacka ska bli den mest företagsvänliga platsen i Sverige och det här är en bekräftelse på att vi är på rätt väg, säger Anders Börjesson, näringslivsdirektör Nacka kommun.

– Vi vill genom detta pris inspirera kommuner att sätta näringslivsfrågor på agendan samt arbeta aktivt med nyföretagande och det lokala företagsklimatet. Det krävs att fler vill starta, driva och utveckla företag för att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd, vi vet att kommunernas stöd gör skillnad, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Juryns motivering:
Nacka kommun har i många år varit en ledande kommun vad gäller företagsklimat. Man förstår nyföretagandets stora betydelse för ökad sysselsättning och ekonomisk tillväxt. Genom nya företag skapas nya skatteintäkter som är så viktiga för samhällsservicen.

Nacka kommun är  en starkt expanderande och växande kommun. Under pandemin har pendlingskommunernas betydelse också vuxit och mer har skötts digitalt. Det har samtidigt inneburit att många tagit initiativ till att starta företag med sin bas hemifrån.

Genom att utse Nacka kommun till Årets Nyföretagarkommun vill vi uppmuntra till fortsatta insatser som stärker nyföretagandet lokalt i Nacka kommun.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

För mer information, kontakta gärna:
Boo Gunnarson, företagarexpert Visma Spcs, 070-872 72 32, boo.gunnarson@visma.com
Mats Evergren, marknadschef NyföretagarCentrum Sverige, 070-814 44 04, mats.evergren@nyforetagarcentrum.se

Tidigare vinnare av Årets Nyföretagarkommun: Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016, Askersund 2017, Vellinge 2018, Åre 2019 och Båstad 2020.

Jury 2021
Charlotte von Sydow, VD, Visma Spcs
Harry Goldman, VD, NyföretagarCentrum Sverige
Mats Evergren, marknadschef, NyföretagarCentrum Sverige
Boo Gunnarson, företagarexpert, Visma Spcs

Nomineringsprocess
Kommunerna nominerades utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2020 till och med 30 juni 2021 och kategoriseras enligt SKR: s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagandet hämtas från Bolagsverket. En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.


Om NyföretagarCentrum Sverige

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 220 kommuner. Under 2020 har 16 500 personer fått kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning, 8 000 företag har startats. Efter tre år är 84 procent av företagen aktiva, adderas en mentor är överlevnaden 87%; under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society.


Kontaktpersoner

Harry Goldman
VD
Harry Goldman