2022-01-17 17:00Pressmeddelande

Caxton Njuki, från Årets Mentor i Sörmland till global vinnare i Mentor of the Year Award 2021!

"Jag kan inte förstå att det är sant! Självklart drömde jag om att vinna, men topp tre i världen trodde jag var möjligt. Att få vinna i denna tuffa konkurrensen med fantastiska mentor från hela världen blev en dröm som blev verklighet ikväll! Detta pris delar jag med Jessika som har varit världens bästa adept!", Caxton Njuki, Caxton Sports Management, årets Mentor i Sörmland, Sverige, Europa och nu också globalt. I en final under måndagen utsågs Caxton Njuki till Mentor of the Year av Youth Business International. Caxton Njuki representerar NyföretagarCentrum, medlemmar i YBI, och nominerades av adepten Jessika Sillanpää, Jessikasstory.

Priset delades ut i en digital final med sex finalister från olika delar av världen som utsetts i en serie evenemang under hösten. Youth Business International har i tjugo år arbetat med mentorskap som stöd för unga entreprenörer, och genom Mentor of the Year Award vill man hylla alla de ideella mentorer världen över som bidragit till att stärka unga entreprenörer genom mentorskap. En jury ledd av YBI´s ordförande Marta Krupinska, ceo för Google Startup i Storbritannien, utsåg Caxton Njuki för att han som person, som företagare och som mentor, är en fantastisk representant för hela nätverket av mentorer världen över. Genom att besitta de viktiga kvaliteter som en ideell mentor skall ha, genom engagemang, ödmjukhet, passion, en ständig tro på att vi lär så länge vi lever och förmågan att möta adeptens olika behov. En fantastisk förebild och ambassadör för mentorskap!

Caxton Njuki kom själv som femåring med sin familj från Uganda till Oxelösund. Genom viljestyrka, hårt arbete och passion för det han gör visar han andra att så länge man kämpar för det man vill så finns inget stopp. 2009 startade han själv sitt företag med hjälp av NyföretagarCentrum, han fick själv en mentor,  Catarina Hagstrand, som 2010 blev Årets Mentor i Sverige. En enorm hjälp och inspiration för honom och sedan dess har han själv delat med sig av sin kunskap, sin erfarenhet och sin energi som mentor, som ambassadör, som styrelseledamot och som medmänniska. Han har en förmåga att se alla runt omkring sig, att vara genuint intresserad av andra människor och deras mål, och att hjälpa dem nå sina drömmar. 2021 sluts cirkeln när adepten Jessika nominerade Caxton till Årets Mentor i Sverige.

"Mitt mål redan från start var att göra Caxton till årets mentor och nu står vi här med en global titel i hans hand! Caxton har verkligen förtjänat denna vinst för allt han har gjort för mig och andra i sin omgivning. Från att själv komma som flyktig till Sverige, till att idag kamma hem mentor of the year på världsnivå är otroligt stort! Mentorskapet med Caxton har varit så värdefullt. Med hans hjälp, stöd och pushning så har han fått mig att gå från att vilja göra skillnad till att göra skillnad på riktigt!", Jessika Sillanpää, Jessikasstory. 

"Vi vet att mentorskap är av  mycket stor betydelse för nya företags möjligheter till hög överlevnad och ökad lönsamhet, säger Harry Goldman, Vd NyföretagarCentrum Sverige. De erfarenheter och förmågor som Caxton Njuki bär med sig både  som ny i Sverige och nyföretagare är unika. Caxton Njukis förmåga att lyfta andra är på samma sätt helt unik", avslutar Harry Goldman.

2020 matchades 13, 036 unga entreprenörer med en mentor genom YBI´s nätverk. Drygt 600 av dessa genom NyföretagarCentrum. Mentorskap är ett av de mest effektiva stöden när det gäller att hjälpa entreprenörerna att blomstra och utveckla starka livskraftiga företag. Den omfattande erfarenhet och kunskap av mentorskap som NyföretagarCentrum och andra medlemmar inom Youth Business Internationals nätverk kontinuerligt visar gång på gång att entreprenörer som matchas med en mentor  utvecklar starkare mer framgånsrika företag och de känner sig tryggare i att ta beslut som rör deras företagande. De får också hjälp att bygga upp en större moståndskraft som kan hjälpa dem att övervinna utmaningar, något som varit extra viktigt under tiden med pandemin.
"Vi vet att om man matchas med rätt mentor kan det få en avgörande betydelse på utvecklingen, som person, som företagare och för företaget. Utnämningen av Caxton Njuki visar också hur viktigt mentorhandledarens arbete är. Vikten av att lägga ner tid och själ i matchningen", säger Therese Käck, nationellt ansvarig för mentorprogrammet hos NyföretagarCentrum.

Jo Gray Director of Membership Services and Engagement, YBI:
“Mentorskap har varit en av hörnstenarna i det stöd YBI och deras medlemmar erbjudit unga entreprenörer i mer än 20 år. Under denna tid har tusentals adepter fått stöd av en ideell mentor. Det är alltid lika inspirerande att ta del av vilket stöd mentorerna varit för våra unga entreprenörer. Vi har fått ta del av några utomordentigt gripande berättelser vid höstens regionala evenemang, och jag är stolt över att kunna hylla våra fantastiska mentorer som i arbetet med sina adepter skapar förändring för livet. Deras generositet, ödmjukhet och vilja att dela med sig av sin kunskap till andra imponerar ständigt.”Om NyföretagarCentrum Sverige

NyföretagarCentrum är Sveriges ledande kraft för nyföretagande. Verksamheten finns i mer än 220 kommuner. Under 2020 har 16 500 personer fått kostnadsfri, konfidentiell och affärsmässig rådgivning, 8 000 företag har startats. Efter tre år är 84 procent av företagen aktiva, adderas en mentor är överlevnaden 87%; under en procent har gått i konkurs. Detta gör verksamheten unikt framgångsrik. Verksamheten är i huvudsak näringslivsfinansierad. Bakom NyföretagarCentrum står Stiftelsen Svenska Jobs and Society.


Kontaktpersoner

Harry Goldman
VD
Harry Goldman
Therese Käck
Nationellt ansvarig Mentor Eget Företag
Therese Käck

Relaterade nyheter